måndag 22 oktober 2012

21:a oktober, Ett annorlunda beslut och reflektioner

Jag går rakt på sak. Det blir inget Gibraltar.

Det finns inga vägar dit längs kusten som inte går via A1, största motorvägen där det råder absolut cykelförbud.

Lägger vi på lite mer än 10mil och tar sträckan upp i bergen via Ronda och Coin så behöver inte sträckan via A1 bli så lång. Men vi vet att de vägarna är branta, vältrafikerade, och ofta saknar vägräcke och mötesplatser.

Det är för farligt helt enkelt. Risk har vi redan utsatt oss för. Tillräckligt.

Inte minst tänker jag då på vansinnesfärden över bergen i hettan, från Mazarron. Även då hamnade vi på A1, och helt otroligt nog så klarade vi oss undan polisen den gången.

Sen är klimatet ganska mycket hetare vid solkusten än hur det var vid Costa Brava och Costa Blanca.

Costa Brava var ju bara fantastiskt, magnifikt och alldeles, alldeles underbart! Vyerna och backarna var oslagbara! Men så fläktade det längs hela sträckan, vilket är absolut nödvändigt för att klara hetsig motion i värme.

Costa Blanca var lite hetare och hade inga bra cykelvägar. Kanske var det därför vi inte skymtade några likar?

Över huvudtaget är kuststräckan i Spanien mindre bra att ta med cykel. Det här är ett land byggt för bilar och motorcyklar. Vi misstänker att det finns bättre vägar i norra Spanien och i inlandet.

Vi gör inte Gibraltar, men cykelutflykter till små gulliga byar i bergen, mot havet, blir det. Som Mijas, Torremolinos och Benalmadena pueblo.

Och vi reflekterar över vad vi lärt oss av vår premiär touring.

Som att kombinera google maps på mobil med gps har fungerat alldeles utmärkt hela sträckan. Utom från Barcelona där detaljerade kartor inte längre gick att få tag på. Cykelväg i Spanien kräver mycket nogrann planering och nyaste kartorna. Hemifrån.

Som att halva sträckan hade varit fullt tillräckligt. När vi nådde Sete vid medelhavet kändes det i hela kroppen som om vi gått i mål. Men då hade vi halva sträckan kvar....

Som att om man ska bo mycket i tält så bör man noggrant testa dragkedjan till yttertältet och välja den grövsta... Bergman Norwegian får icke godkänt.

Vi ger klart godkänt till våra cyklar, en hybrid till budgetpris med shimanoväxlar. Det som inte höll var lysena som inte vill sluta lysa i händelse av fukt redan efter ett par veckor. Och lowriders som inte alls höll måttet vad gäller skruvarna. Men växlar, kuggar, kedjor, ekrar och däck höll mycket bra! Och då tränade vi i närmre 250mil hemma innan avfärd. :-)

Klart godkänt får även framväskor och top boxar från ortlieb, vattentäta med bra lås och fästen.

Icke godkänt får bakväskorna från Biltema som tappade formen i värmen redan efter andra veckan, låsen behövde ständigt justeras och hakarna går lätt av...

Ett stort tack vill vi ge våra chefer som gjort vår livsresa möjlig!

Och tack alla ni som peppat, stöttat och läst om vår resa!

Ni som funderar på att göra något liknande och undrar över något. Tveka inte att höra av er!

Vi kommer att toura igen, var så säkra. Det har varit vansinnigt roligt och hälsosamt! Men det blir helt klart i mindre skala, nästa gång.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar